Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΜΑΝΤΑΛΑ- ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ
C.G.JUNG
ISBN: 978-960-268-192-3
Εκδόσεις: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
Τιμή: 19.00€
Διαθέσιμο

Με 24 έγχρωμες εικόνες και 54 ασπρόμαυρα σχέδια
Τίτλος πρωτοτύπου: Mandala Symbolism
Μετάφραση: Έφη Ματθιοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βάσω Αραβανή
Επιμέλεια εξωφύλλου: Λίλυ Γκορτσοπούλου

Η κυριολεκτική έννοια της σανσκριτικής λέξης μάνταλα σημαίνει "κύκλος", αλλά στην ανατολική θρησκευτική παράδοση έχει καθιερωθεί ως όρος που υποδηλώνει κυκλικές ιερές εικόνες, ζωγραφισμένες ή χαραγμένες στην άμμο, που χρησιμοποιούνται ως μέσα διαλογισμού ή ως προστατευτικά σύμβολα, κυρίως στο Θιβετανικό Βουδισμό.
Στην ουσία πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο, το οποίο απαντάται από την αρχαιότητα σε διάφορους πολιτισμούς της γης, με πιο ισχυρό παράδειγμα τους μαγικούς κύκλους που χάραζαν στην άμμο οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής.
Στην ψυχολογική επιστήμη εισήχθησαν από τον Κ. Γκ. Γιουνγκ και απέκτησαν μια διαφορετική διάσταση. Οι μάνταλα συσχετίζονται με τα ψυχικά περιεχόμενα και μέσα από αυτές μπορεί να αναζητηθεί η εξελικτική ατομική πορεία κάθε ψυχής, να απεικονιστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και να διερευνηθούν τα λανθάνοντα ψυχικά περιεχόμενα. Η χρήση τους είναι πολύτιμη στην αναλυτική θεραπεία μέσω της ενεργητικής φαντασίας, της μεθόδου που καθιέρωσε ο ιδρυτής της Ψυχολογίας του Βάθους.
Μέσα από κλινικές περιπτώσεις εξετάζονται διάφορες μάνταλα και συσχετίζονται με τον πλούσιο αλχημικό συμβολισμό, προκειμένου να δοθεί μια σφαιρική εικόνα του πλούτου που αυτά τα ιερά σύμβολα εμπεριέχουν σε σχέση με τη φύση της ανθρώπινης ψυχής.

Σημείωμα του Εκδότη
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του μεγάλου ελβετού ψυχολόγου Καρλ Γκ. Γιουνγκ, δημοσιεύουμε έναν τόμο που παρουσιάζει τη βαθύτατη επίδραση που άσκησε σε αυτόν η ανατολική παράδοση, και ιδιαιτέρως ο πανάρχαιος συμβολισμός της ινδουιστικής και βουδιστικής φιλοσοφίας, έτσι όπως εκφράζεται από το ιερό σύμβολο μάνταλα.
Η μάνταλα για τον Γιουνγκ μετεξελίσσεται και αποκτά μια άλλη διάσταση, διάσταση ψυχολογική, αναζητώντας σε αυτή την προβολή των ανθρωπίνων ψυχικών περιεχομένων. Την εισήγαγε με επιτυχία στην αναλυτική μέθοδο ψυχοθεραπείας και την χρησιμοποίησε ως μέσο για την ανάπτυξη και λειτουργία της ενεργητικής φαντασίας.
Μέσα από την παράθεση πλήθους σχημάτων και εικόνων από κλινικές περιπτώσεις και από την προσωπική του εμπειρία, επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που τούτο το ιερό σύμβολο της Ανατολής αποκτά μια παγκοσμιότητα και γίνεται ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής.
Σε αυτή του την προσπάθεια επιστρατεύει ένα αρκετά παραμελημένο τμήμα της δυτικής παράδοσης, τον αλχημικό συμβολισμό, μέσω του οποίου συνδέει τα φιλοσοφικά ρεύματα και ανοίγει τις πύλες της κατανόησης για τον σύγχρονο αναζητητή.
Το βέβαιο είναι πως μέσα από αυτή την ανάλυση και τον αποσυμβολισμό η ανθρώπινη συνειδητότητα εμπλουτίζεται και της παρέχεται η δυνατότητα να αναγνωρίσει πως υπάρχουν στενοί δεσμοί και αδιάρρηκτες γέφυρες που ενώνουν την επιστημονική σκέψη και ανάλυση με ό,τι μέχρι τώρα θεωρείται απλώς αποκύημα της γόνιμης μεταφυσικής μας φαντασίας.
Αθήνα 2008
Εκδόσεις Ιάμβλιχος
Περιεχόμενα
Κατάλογος Εικόνων. Πρόλογος του Επιμελητή. Μάνταλα. Μια μελέτη για την διαδικασία την εξατομίκευσης. Σχετικά με τον Συμβολισμό της Μάνταλα. Σημειώσεις. Βιβλιογραφία.

Κατάλογος Εικόνων
Μάνταλα ενός σύγχρονου ανθρώπου ... προμετωπίδα
Ζωγραφική του Κ. Γκ. Γιουνγκ, 1916. Ο μικρόκοσμος περιβάλλεται από το μακροκοσμικό σύστημα των αντιθέτων. Ο μακρόκοσμος στην κορυφή, ένα αγόρι στο φτερωτό αυγό, ο Ερικαπαίος ή Φάνης, η πνευματική αρχή με το τριαδικό σύμβολο της φωτιάς και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα· στο κάτω μέρος ο σκοτεινός αντίπαλός του Άμπραξας (Abraxas), ο κυβερνήτης του φυσικού κόσμου, με το διπλό πεντάκτινο αστέρι της φυσικής υπόστασης του ανθρώπου και τα σύμβολα της αναγέννησης. Ο μικρόκοσμος αριστερά, ένα φίδι με φαλλό, η γενετήσια αρχή δεξιά, η περιστερά του Αγίου Πνεύματος με το διπλό κύπελλο της Σοφίας. Ένας εσωτερικός ήλιος (οδοντωτός κύκλος) περικλείει επαναλήψεις του συστήματος αυτού σε φθίνουσα κλίμακα, με τον εσωτερικό μικρόκοσμο στο κέντρο. (Από το βιβλίο Du, Ζυρίχη, Απρίλιος 1955, όπου ανατυπώθηκε η μάνταλα. Συγκρ. "Αναμνήσεις, Όνειρα, Σκέψεις", Σελ. 195, στην αμερικανική έκδοση, και σελ. 187. στην αγγλική).
Στο κεφάλαιο "ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗΣ"
Υδατογραφίες ή τέμπερες, όπως περιγράφονται στο κείμενο· από το αρχείο του συγγραφέα.
Σχ. 1. Μάνταλα από το βιβλίο του Τζάκομπ Μπέμε "Σαράντα Θέματα σχετικά με την Ψυχή" (1620)
Σχ. 2. Σχεδιασμός μιας εικόνας από το έτος 1916
Σχ. 3. Ζωγραφική νεαρής ασθενούς με ψυχογενή κατάθλιψη
Σχ. 4. Νεολιθικό ανάγλυφο από το Ταρξιέν, Μάλτα
Σχ. 5. Μάνταλα κάποιας ασθενούς

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 3
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης