Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ - ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ
MIRCEA ELIADE
ISBN: 960-253-027-8
Εκδόσεις: ΑΡΣΕΝΙΔΗ
Μέγεθος: 14x21 cm
Σελίδες: 232
/
Βάρος: 355 gr
Τιμή: 16.00€
Διαθέσιμο

Δοκίμια στον μαγικο-θρησκευτικό συμβολισμό

Μετάφραση: Άγγελος Νίκας

Εκδόσεις Αρσενίδη, 1994

Η χρήση των συμβόλων αποτελεί πρωταρχική λειτουργία στις ανθρώπινες κοινωνίες. Προηγείται της γλώσσας και του διαλογισμού και ανταποκρίνεται σε μια βαθύτερη αρχέγονη ανάγκη. που με διαφορετικές μορφές συναντάται σε όλους τους πολιτισμούς για τη διερεύνηση και αποκάλυψη της βαθύτερης ουσίας του όντος.

Στα δοκίμια για το μαγικο-θρησκευτικό συμβολισμό που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό του γνωστού Ρουμάνου συγγραφέα και μελετητή των ανατολικών πολιτισμών Μιρσέα Ελιάντ, ο συγγραφέας επιχειρεί να αναλύσει αρχέτυπες εικόνες και σύμβολα κοινά σε μια μεγάλη γκάμα πολιτισμών -από την Ινδία ως την Κίνα και από τους Θράκες και τους Γερμανούς μέχρι τους Καυκάσιους και τους Πέρσες- σε μια προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής που διέπει τη δημιουργία του συλλογικού υποσυνειδήτου στις ανθρώπινες κοινωνίες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ - Νέα ανακάλυψη του Συμβολισμού – Συμβολισμός και Ψυχανάλυση – Το Ακατάλυτο των Εικόνων – Η Οργάνωση της Ύλης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ο Συμβολισμός του «Κέντρου» - Ψυχολογία και Ιστορία των Θρησκειών – Ιστορία και Αρχέτυπα – Η Εικόνα του Κόσμου – Ο Συμβολισμός του «Κέντρου» - Συμβολισμός της Ανόδου – Κατασκευή «Κέντρου».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ινδικοί Συμβολισμοί του Κέντρου και της αιωνιότητας – Λειτουργία των Μύθων – Ινδικοί Μύθοι για το Χρόνο – Το Δόγμα των «Γιούγκα» - Κοσμικός Χρόνος και Ιστορία – Ο «Τρόμος του Χρόνου» – Ινδικός Συμβολισμός Κατάλυσης του Χρόνου – Το «Σπασμένο Αυγό» – Η Φιλοσοφία του Χρόνου στο Βουδισμό- Εικόνες και Παράδοξα – Τεχνικές «Εξόδου από το Χρόνο».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Ο «Θεός Δέτης» και ο Συμβολισμός των Κόμπων – Ο Τρομερός Παντοκράτορας – Ο Συμβολισμός του Βούδα - «Θεοί Δέτες» στην Αρχαία Ινδία – Θράκες, Γερμανοί, Καυκάσιοι – Ιράν – Εθνογραφικά Παράλληλα – Μαγεία των Κόμπων – Μαγεία και Θρησκεία – Συμβολισμός των «Οριακών Καταστάσεων» - Συμβολισμός και Ιστορία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Παρατηρήσεις για το Συμβολισμό των Οστράκων – Σελήνη και Νερά – Συμβολισμός της Γονιμότητας – Λειτουργίες των Κοχυλιών – Ο Ρόλος των Οστράκων στις Επιτάφιες Δοξασίες – Το Μαργαριτάρι στη Μαγεία και στην Ιατρική – Ο Μύθος του Μαργαριταριού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Συμβολισμός και Ιστορία – Βάπτισμα, Κατακλυσμός και Υδατικοί Συμβολισμοί – Αρχετυπικές Εικόνες και Χριστιανικός Συμβολισμός – Σύμβολα και Πολιτισμοί – Παρατηρήσεις για τη Μέθοδο.

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 1
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης