Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ" - ΤΟΜΟΣ Α' (ΡΑΨΩΔΙΕΣ α-θ)
Ε.Β. ΚΟΥΤΣΟΘΟΔΩΡΟΥ
ISBN: Διμελής-Εκκρεμεί
Μέγεθος: 18x25 cm
Σελίδες: 542
/
Βάρος: 914 gr
Τιμή: 49.00€
Άμεσα Διαθέσιμο

Ο ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ (ΡΑΨΩΔΙΕΣ α-θ)

Ο Όμηρος, που μπροστά του ωχριούσε ο Αισχύλος και οι κατοπινοί αιώνες στάθηκαν με ευλάβεια, στην εποχή μας αδιαμαρτύρητα θεωρήθηκε κατάλληλος να διδάσκεται στην πρώτη και δευτέρα τάξη του Γυμνασίου.
Η παρούσα μελέτη έχει το θάρρος και την τόλμη να διακηρύξει ότι

α) δεν είμαστε αρκούντως πειστικοί, όταν θεωρούμε σήμερα τον Όμηρο κορυφαίο των ποιητών,
β) το έργο του Μεγάλου Αοιδού είναι καιρός να τύχει επισταμένης, βαθιάς και ουσιαστικής ερμηνευτικής αντιμετώπισης,
γ) αποτελεί ανευλάβεια να εξαντλούμε το ενδιαφέρον μας στην κατά γράμμα ερμηνεία και στη λογοτεχνική ή στην ιστορική άποψη της Βίβλου των σοφών αρχαίων προγόνων μας, που από τη φύση της αποβλέπει προ πάντων να υπογραμμίσει την ενότητα των δύο κόσμων, του γήινου και του ουράνιου και στο επίπεδο του ανθρώπου την ενότητα του φυσικού και του πνευματικού εαυτού, να επισπεύσει την τελειοποίηση του ανθρώπου και να προωθήσει την πραγμάτωση του θείου θελήματος, «ως εν ουρανώ και επί της γης»,
δ) η θρησκεία, που διαμόρφωσε ο εμπνεόμενος από θείες πηγές Ποιητής της Ελλάδας, αντιμετωπίστηκε με προκατάληψη και άδικα θεωρήθηκε ειδωλολατρική και
ε) ότι τα αθάνατα Επη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, μπορούν να μεταδώσουν ζωντανά μηνύματα στον σύγχρονο κουρασμένο από τις κατακτήσεις της επιστήμης άνθρωπο και να προσφέρουν αστείρευτες πηγές έμπνευσης στους χωρίς Μούσα ποιητές.

Περιεχόμενα:
Ο βασικός τόνος της Ομηρικής Οδύσσειας.
Η σύσταση του ανθρώπου (πίνακας) (από το αξιοσπούδαστο έργο της Α. Μπέιλη» Πραγματεία επί του Κοσμικού Πυρός»)

Ραψωδία α'
Η κάθοδος της θεάς Αθηνάς · H κατάκτηση της σοφίας, κεντρικό νόημα της Οδύσσειας · Η επίκληση της Μούσας · Ο νόμος της Ανταπόδοσης στην Οδύσσεια · Το παράπτωμα των συντρόφων του Οδυσσέα · Η επιστροφή του Οδυσσέα · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Οι μνηστήρες της Πηνελόπης · Ο Λαέρτης · Το θρησκευτικό πνεύμα στον Όμηρο.

Ραψωδία β'
Η δραστηροποίηση της θεάς Αθηνάς · Η κατάκτηση της σοφίας, κεντρικό νόημα της Οδύσσειας · Ο Νόμος της Ανταπόδοσης · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Τα βάσανα του Τηλέμαχου · Οι μνηστήρες της Πηνελόπης · Το θρησκευτικό πνεύμα στον Όμηρο.

Ραψωδία γ'
Ο Τηλέμαχος φτάνει στην Πύλο · Η κατάκτηση της σοφίας · Ο Νόμος της Ανταπόδοσης · Η επιστροφή του Οδυσσέα · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Το θρησκευτικό πνεύμα.

Ραψωδία δ'
Ο Τηλέμαχος φτάνει στην Σπάρτη · Η κατάκτηση της σοφίας · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Οι μνηστήρες της Πηνελόπης · Η Πηνελόπη · Ο Νόμος της Ανταπόδοσης · Τα βάσανα του Τηλέμαχου · Η Ελένη · Το θρησκευτικό πνεύμα.

Ραψωδία ε'
Ο Οδυσσέας αναχωρεί για το νησί των Φαιάκων · Η κατάκτηση της σοφίας · Η επιστροφή του Οδυσσέα · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα.

Ραψωδία ζ'
Ο Οδυσσέας συναντά τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων · Η κατάκτηση της σοφίας · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Το θρησκευτικό πνεύμα.

Ραψωδία η'
Ο Οδυσσέας φτάνει στο ανάκτορο του Αλκίνοου · Η κατάκτηση της σοφίας · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα.

Ραψωδία θ'
Ο Οδυσσέας φιλοξενείται στα ανάκτορα του Αλκίνοου · Η κατάκτηση της σοφίας · Η επιστροφή του Οδυσσέα · Τα πάθη του Οδυσσέα · Η προσωπικότητα του Οδυσσέα · Το θρησκευτικό πνεύμα.

Ευρετήριο
Bιβλιογραφία

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 1
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης