Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ & Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ISBN: 978-960-286-360-9
Μέγεθος: 17x24 cm
Σελίδες: 584
/
Βάρος: 1086 gr
Τιμή: 35.50€
Μη Διαθέσιμο

Εκδοτικός Οίκος "ΕΛΛΗΝ"

Το βιβλίο αυτό, ανοίγει νέους ορίζοντες στον αναγνώστη σχετικά με το μεγάλο θέμα του Ορφισμού.

Προσφέρει, με ιδιαίτερα προσιτό τρόπο, μια βαθύτερη γνώση πάνω στα εξωτερικά, εσωτερικά και μυστικά τελέσματα των Ορφικών Μυστηρίων.

Είναι μία από τις μοναδικές, ολοκληρωμένες και αναλυτικές εκδόσεις στα Νέα Ελληνικά πάνω σε αυτό το θέμα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Προλεγόμενα.

Κεφάλαιο Πρώτο - "Καθαρμοί": Θρησκεία, Μύθος και Τελετουργία. Νεολιθικά ορόσημα. Η Αιγηΐδα και το Λυκόφως των Θεών.- Το Καλειδοσκόπιο Τριών Πολιτισμών. Κυκλαδικά. Μινωικά. Μυκηναϊκά. - Ο Τριώροφος Αρχαίος Ναός. Εξωτερική Μορφή: Δωδεκάθεο. Εσωτερική Μορφή: Τα Μυστήρια. Μυστική Μορφή: Τα Ορφικά. Ένα Σύγχρονο Τρισυπόστατο Διάνυσμα. Η Περιπέτεια του Ελληνισμού. Η Συναλλαγή του Θείου με το Ανθρώπινο. Ο Μονοθεϊστικός Δογματισμός. Οι Σκοτεινοί Χρόνοι. Η Αναγέννηση της Ελληνικής Θρησκείας. Ο Εσωτερικός Χριστιανισμός.

Κεφάλαιο Δεύτερο - "Μύηση": Ένα Περίγραμμα των Ορφικών. Ο Ιδρυτής και τα Δρώμενά τους. Τα Ορφικά Κέντρα. Τα Ορφικά Κείμενα. Η Χρυσή Μυητική Αλυσίδα. Το Τυπικό της Μυητικής Διάβασης του Ορφέα. Λυκιδέας κοντά στις Μούσες. Μαθητής στο Μαντείο των Δελφών. Εταίρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Διδάσκαλος με την Κατάβασή του στον Άδη. Η Μεγάλη Ελλάδα και το Επέκεινα. Τα Στοιχεία της Ορφικής Παράδοσης. Η Απολλώνια Παράδοση. Οι Διονυσιακές Λατρείες. Η Μετεξέλιξη των Διονυσιακών. Η Ορφική Σύνθεση. Ένα Θεατρικό Διάλειμμα. Η Ορφική Κοσμογονία. Το Κείμενο της Ραψωδικής Κοσμογονίας: Η Εποπτεία της Ορφικής Κοσμογονίας. Μια Σύγκριση με τον Ησίοδο και τον Όμηρο.- Η Μεταθανάτια Πορεία. Οι Χρυσές Πινακίδες: Κείμενα Πινακίδων. Σύνθεση των Χρυσών Πινακίδων.

Κεφάλαιο Τρίτο – "Εποπτεία": Οι Επίγονοι: Ο Πυθαγόρας. Ο Εμπεδοκλής. Ο Πλάτωνας. - Η Ορφική Θέαση του Κόσμου. Ο Καθ' ημέραν Ορφικός Βίος. Η Ορφική Οργάνωση. Η Ορφική Λειτουργική. Η Ορφική Μυητική Διαδικασία. Κάθαρση, Μύηση, Εποπτεία. Το Περιεχόμενο της Μυητικής Τελετής.

Επιλεγόμενα: Ο θάνατος του Ορφέα.

Σημειώσεις. Παραρτήματα. Ευρετήρια. Βιβλιογραφία.

 

Λίγα λόγια για τον Ευστάθιο Λιακόπουλο

Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου, Ευστάθιος Λιακόπουλος γεννήθηκε στην Αρκαδία, όπου η αρχαία παράδοση επιβίωσε πανηγυρικά, όχι μόνο μέσα από την λαϊκή σοφία, αλλά με την έμπνευση της λιτής και μυστικής της καθημερινότητας. Και η Ορθοδοξία εκεί, χωρίς να το συνειδητοποιεί, υπέκυψε σε ένα ζωντανό και πολύτροπο παγανισμό.

Ο συγγραφέας σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας, επιδόθηκε τόσο στη μελέτη, όσο και στην προσπάθεια αναγέννησης και ανάταξης ορισμένων εσωτερικών συστημάτων της Δύσης, όπως είναι οι Ιππότες Ναΐτες, ο Τεκτονισμός και οι Ροδόσταυροι. Του πρώτου ηγήθηκε στην χώρα μας από το 1983 και του δεύτερου από το 1988.

Έτσι έζησε την εμπειρία τους και εκ των έσω.

Παράλληλα συναρπάστηκε από τον Βουδισμό και ειδικότερα από το Θιβετιανό του Όχημα, τη Βαζραγιάνα. Στον οποίο κυριολεκτικά αφιερώθηκε. Και το “Γύρισμα του Τροχού” παρακολούθησε ταξιδεύοντας από τα Ιμαλάια μέχρι την Καλιφόρνια. Και είχε το προνόμιο να συναντήσει και να λάβει προσωπικές οδηγίες από τους τρεις κατά συνέχεια Πατριάρχες της Σχολής του, Dudjom Rinpoche, Dilgo Khyentse και Penor Rinpoche. Στην ιεραρχία μάλιστα της Σχολής των Αρχαίων έχει και ο ίδιος ιδιαίτερη θέση.

Η αρχαία Ελληνική σοφία και Τελετουργία πιστεύει ότι διατηρείται στον χώρο μας ζώσα και φωτεινή και οφείλουμε για το καλό όλων να μη παραγνωρίζουμε τη δυνατή της και αξεπέραστη επιρροή. Παράλληλα τιμά και θεωρεί ως δεδομένο το προβάδισμα της Ορθόδοξης Λειτουργικής, αν βέβαια η ηγεσία της ξεπεράσει τους ετερογενείς περιορισμούς της.

Στον κοινωνικό τομέα, με το όραμα της αποκρυστάλλωσης του νέου Ελληνισμού, υπήρξε ο εμπνευστής και από τους ιδρυτές της “Εταιρείας Προστασίας Εθνικής Κληρονομιάς”, της “Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας” και του Συλλόγου θεραπείας των Οφθαλμών “Το Φως”.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον Κάρολο Μητσάκη

Εάν πριν από την έκδοση αυτού του βιβλίου ήθελε κανείς να ασχοληθεί με τον Ορφισμό, πολύ λίγα πράγματα θα έβρισκε στα Νέα Ελληνικά. Όταν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο του κυρίου Λιακόπουλου έμεινα ευχάριστα έκπληκτος, γιατί προστίθεται στην φτωχή Νεοελληνική βιβλιογραφία ένα βιβλίο τόσο σημαντικό κι ένα βιβλίο τέτοιας επιστημονικής υποδομής όπως είναι αυτό.

Χαρακτηρίζω λοιπόν το βιβλίο του σαν πολύτιμο από κάθε άποψη. Ανοίγει νέους ορίζοντες στον αναγνώστη και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους γιατί δίνει απαντήσεις σε πάρα πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με αυτό το μεγάλο θέμα, τον Ορφισμό.

Το χαιρετίζω σαν σπουδαίο βιβλίο και συγχαίρω τον συγγραφέα ιδιαίτερα, γιατί πολλές φορές, πολύ μεγάλα ποιητικά μεγέθη και φιλοσοφικές έννοιες όχι μόνο στην παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και στη Νεοελληνική, δεν μπορεί να γίνουν προσιτά χωρίς μια βαθύτερη γνώση, πάνω στο θέμα που λέγεται Ορφισμός.

Κάρολος Μητσάκης

Καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Οξφόρδης

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 3
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης