Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
Οι περιπέτειες της Σκέψης- Διαλέξεις Απριλίου- Μαίου 2010- Ιδρυμα Θεοχαράκη
p style="text-align: center;" class="ecxMsoNormal">Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα

Πρόγραμμα Διαλέξεων

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι να επανεξετάσουν, με νέο πνεύμα, σημαντικές ιδέες - έννοιες, οι οποίες εκφράζουν, στο σύνολό τους, το ίδιο το νόημα της ζωής και την έκφραση της ανθρώπινης δημιουργικής σκέψης (από τους αρχέτυπους συμβολισμούς στους Μύθους και στην Τέχνη ως την σύγχρονη Κβαντική Θεωρία).

Ημερομηνίες διαλέξεων: 12,19,26 Απριλίου 2010

3,10,17,31 Μαΐου 2010

Κάθε Δευτέρα, ώρα έναρξης: 18:00

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1/ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Μία πρωτότυπη παρουσίαση της ατέρμονης περιπλάνησης του Πνεύματος στην αναζήτηση της Αλήθειας.

Προβολή dvd και διάλεξη: "O Λαβύρινθος της Σκέψης". A'Μέρος.

Το Δένδρο της Γνώσης, η Πύλη της Σοφίας, η Σφίγγα, το Αίνιγμα, ο Δαίδαλος, τα Δίχτυα του Χωροχρόνου, το Νήμα - Μνήμη και οι Τέχνες της Μήτιδος = η πολύτροπος νόησις. Το θέατρο (Κωμωδία - Δράμα), Οιδίπους, Προμηθεύς - Επιμηθεύς: η τραγική μοίρα του ανθρώπου, το πρόβλημα της Γνώσης και το παγκόσμιο Δράμα.

Εισηγήτρια: Ζέττα Ντεκοπούλου, συγγραφεύς, εικαστικός, ειδίκευση στην Ψυχολογία της Εικόνας (Σύμβολα, Μύθοι, Αρχέτυπα). Σπουδές Δραματικής Τέχνης, Θεατρική Σχολή Αιμίλιου Βεάκη, Αθήνα και Δημιουργικής Φωτογραφίας, Χαιδελβέργη Γερμανίας. Εμπνευστής και δημιουργός της εικαστικής ταινίας "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" και διοργανωτής του κύκλου διαλέξεων: «Οι Περιπέτειες της Σκέψης».

Ημερομηνία διάλεξης: Δευτέρα, 12/04/10, ώρα 18:00 - 20:00

2/ ΤΙ ΤΟ ΟΝ; ΤΙ ΕΣΤΙ ΛΟΓΟΣ, ΝΟΥΣ, ΣΚΕΨΗ, ΙΔΕΑ, ΚΟΣΜΟΣ...

Μία, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, προσέγγιση της Φιλοσοφικής Σκέψης, γύρω από την αναζήτηση της Αλήθειας.

Μπορεί ο Νους να συλλάβει τη Ζωή; Μπορούμε να γνωρίσουμε τη Ζωή που παράγει την Σκέψη; Από πού προήλθε η κίνηση, άρα και η Ζωή;

Εισηγητής: Γιώργος Δραγώνας (Οντολόγος, Πολιτικός Επιστήμων, Ιδρυτής της "Φιλοσοφικής Σχολής του Όντος").

Ημερομηνία διάλεξης: Δευτέρα, 19/04/10, ώρα 18:00 - 20:00

3/ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Τα μαθηματικά δεν είναι ούτε μεθοδολογία ούτε γλώσσα. Είναι ένας πνευματικός Πήγασος που πετάει στο στερέωμα. Σ' αυτή του την πτήση, θα αναζητήσει τις πηγές του κοσμικού κεραυνού, θέλοντας να μάθει το μυστικό της μουσικής των Ουράνιων Σφαιρών. Στη διασταύρωση αριθμών και σχημάτων, Κοσμολογίας και Μουσικής, μια πανάρχαιη ιδέα χαράζει τη νέα της διαδρομή προς την κατανόηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των δομικών λίθων του σύμπαντος.

Εισηγητής: Δημήτρης Λέκκας (Μαθηματικός, Μουσικός, Διδάσκων Ανοιχτού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού.

Ημερομηνία Διάλεξης: Δευτέρα, 26/04/10, ώρα 18:00 - 20:00

ΜΑΙΟΣ

4/ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ: ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

α/ Η εξέλιξη των ιδεών περί Χώρου και Χρόνου στην Επιστήμη και η επιρροή τους στην Τέχνη.

β/ Αστρονομία και Τέχνη.

Εισηγητές: Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου (διδάσκοντες στο τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τηλεοπτική εκπομπή: "Το Σύμπαν που αγάπησα").

Ημερομηνία Διάλεξης: Δευτέρα, 03/05/10, ώρα 18:00 - 20:00

5/ α) ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η θεωρία του Χάους στην καθημερινή ζωή. Το Χάος και η Φυλή των Ελλήνων. Το Χάος στον 21ο αιώνα. (Τι προτείνει η Θεωρία του Χάους ως λύση για τα σύγχρονα χαοτικά φαινόμενα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο).

Εισηγητής: Παύλος Δημοτάκης (ομότιμος καθηγητής Πυρηνικής Χημείας. Εις εκ των ιδρυτών του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος»).

β) ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ο ρόλος του Χάους στην ανάπτυξη της Φαντασίας και της Δημιουργικότητας. (Οι ζωγράφοι, οι ποιητές και οι μουσικοί γνώριζαν ανέκαθεν, ότι η δημιουργικότητα ανθεί όταν οι ίδιοι συμμετέχουν στο Χάος. Οι συγγραφείς λαχταρούν την μαγική εκείνη στιγμή, που θα χάσουν τον έλεγχο και οι ήρωές τους θα αποκτήσουν τη δική τους ζωή.)

Ημερομηνία διάλεξης: Δευτέρα, 10/05/10, ώρα 18:00 - 20:00

6/ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Προβληματισμοί -Επεξηγήσεις και Παραδείγματα πάνω στη μουσική προσέγγιση του "Λαβυρίνθου". Μια ηχητική και αφηγηματική απόδοση της βηματικής πορείας του πνεύματος, έτσι όπως εκφράζεται στον "Λαβύρινθο της Ζωής", μέσα από μουσικά ακούσματα και μυστηριακές εικόνες."

Εισηγητές: Χρίστος Παπαγεωργίου (Διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σολίστ Πιάνου, Συνθέτης και Ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός της εκπομπής "Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη").

Ζέττα Ντεκοπούλου, συγγραφεύς, εικαστικός, ειδίκευση στην Ψυχολογία της Εικόνας (Σύμβολα, Μύθοι, Αρχέτυπα). Σπουδές Δραματικής Τέχνης, Θεατρική Σχολή Αιμίλιου Βεάκη, Αθήνα και Δημιουργικής Φωτογραφίας, Χαιδελβέργη Γερμανίας. Εμπνευστής και δημιουργός της εικαστικής ταινίας "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" και διοργανωτής του κύκλου διαλέξεων: «Οι Περιπέτειες της Σκέψης».

Ημερομηνία διάλεξης: Δευτέρα, 17/05/10, ώρα 18:00 - 20:00

7/ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Η τελευταία διάλεξη που κλείνει τον κύκλο: «Oι Περιπέτειες της Σκέψης» (Από την Σφίγγα του Οιδίποδα στον σύγχρονο "Παρατηρητή" της Κβαντικής Θεωρίας).

α/ ΟΡΓΙΑΖΟΥΣΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ : Δημιουργικότητα - Παράνοια και Ανθρώπινη Φύση

Εισηγητής: Dr. Βασίλης Μπουλουγούρης (Νευροεπιστήμονας - Ψυχολόγος. Univercity of Cambridge UK, New York College, Athens, Greece)

β/ ΤΕΧΝΗΚΑΙΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Εισηγήτρια: Λιάνα Μερτζάνη (Ζωγράφος ΑΣΚΤ, Διδάκτωρ Διδακτικής της Τέχνης)

γ/ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ ΕΞΟΔΟΣ : «Δικό σου είναι το όνειρο, Κυρία!» Συνομιλίες του εαυτού με την κρυφή, εσωτερική του φύση και Προβολή dvd και διάλεξη: "O Λαβύρινθος της Σκέψης" Β' Μέρος.

Εισηγήτρια: Ζέττα Ντεκοπούλου, συγγραφεύς, εικαστικός, ειδίκευση στην Ψυχολογία της Εικόνας (Σύμβολα, Μύθοι, Αρχέτυπα). Σπουδές Δραματικής Τέχνης, Θεατρική Σχολή Αιμίλιου Βεάκη, Αθήνα και Δημιουργικής Φωτογραφίας, Χαιδελβέργη Γερμανίας. Εμπνευστής και δημιουργός της εικαστικής ταινίας "Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ - ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" και διοργανωτής του κύκλου διαλέξεων: «Οι Περιπέτειες της Σκέψης».

Ημερομηνία διάλεξης: Δευτέρα, 31/05/10, ώρα 18:00 - 21:00

Κόστος συμμετοχής στον κύκλο διαλέξεων:

. 120 ευρώ συνολικά για τον κύκλο ή 20 ευρώ για κάθε διάλεξη.

. 60 ευρώ για φοιτητές - μαθητές, συνολικά για τον κύκλο ή 10 ? για κάθε διάλεξη. (Απαραίτητη η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).