Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΑΡΘΟΥΡΟΣ. ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Δρ. ΧΑΡΙΛΑΟΣ Μ. ΓΚΗΤΑΚΟΣ
ISBN: 960-253-057-X
Εκδόσεις: ΑΡΣΕΝΙΔΗ
Μέγεθος: 17x25 cm
Σελίδες: 320
/
Βάρος: 1014 gr
Τιμή: 27.00€
Άμεσα Διαθέσιμο

''ΑΡΘΟΥΡΟΣ. ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ''.-Δρ. ΧΑΡΙΛΑΟΣ Μ. ΓΚΗΤΑΚΟΣ.

Εκδόσεις Αρσενίδη.

Πρώτη έκδοση: 1998

Επιμέλεια: Σοφία Αντωνάκου.

Η πολιτισμική κληρονομιά της δυτικής Ευρώπης συνίσταται σε δύο θέματα: στον μύθο του Αρθούρου και στην Αναζήτηση του Γκράαλ.

Ο Αρθούρος ανήκει και στον θρύλο και στην ιστορία. Τα χαρακτηριστικά της βασιλείας του είναι η δικαιοσύνη, η γενναιοδωρία και η αξιοκρατία. Οι σαγηνευτικές περιπέτειές του είναι γεμάτες μυστήριο, περιπέτεια, εξάρσεις, ανθρώπινα πάθη, οράματα...

Η τραγωδία και η προδοσία, όμως, έπληξαν τον Αρθούρο, ο οποίος, βαρειά πληγωμένος, μεταφέρθηκε στο Άβαλον? έτσι ο θρύλος γίνεται ιστορία χωρίς τέλος... Γι' αυτό και επιστρέφει σε κάθε γενεά. Η παρουσία του είναι έντονη στην τέχνη, στον λαϊκό πολιτισμό, στην πολιτική, στην κοινωνία (αρχέτυπο και πρότυπο για τον ρόλο των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών).

Οι παραδόσεις για τον Αρθούρο συντελούν στην συνειδητοποίηση των αιωνίων ―και επομένως πάντα επίκαιρων αληθειών, είναι πηγή δημιουργίας, βοηθούν στην υπέρβαση της καθημερινότητας, αφυπνίζουν ιδιότητες και ικανότητες και μας οδηγούν στο επέκεινα.

Ανταποκρίνονται στις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου και εκφράζουν την νοσταλγία και το ιδεώδες της Αναζητήσεως.

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή: Μέθοδος και πηγές. Η εμφάνιση και διάδοση των διηγήσεων. Βασικά θέματα. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες. Το πλαίσιο των διηγήσεων. Η μορφή του Αρθούρου. Η κληρονομιά. ― Μέρος Α΄. Πλαίσιο και μαρτυρίες: Το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Οι μαρτυρίες για τον Αρθούρο (Γίλδας. Βέδας ο Αιδέσιμος. Νέννιος. Μαρτυρίες από τη Γραμματεία. Βίοι Αγίων. Ουαλλικά Χρονικά. Αγγλο-Σαξωνικό Χρονικό. Γουλιέλμος του Μαλμπέσμπιουρυ, 1090-1114. Χρονικό της Μονής του Σαιν Μισέλ της Βρετάνης. Μαρτυρίες από την Τέχνη. Γοδεφρείδος του Μονμάουθ, περίπου 1100-1156.) Το όνομα Αρθούρος και ο συμβολισμός του. Διάδοση φήμης και ονόματος. ― Μέρος Β΄. Θρύλοι και Ιστορία: Γέννηση και ενηλικίωση του Αρθούρου. Το Εξκάλιμπερ και τα άλλα όπλα του Αρθούρου. Γκουϊνεβήρα. Μοργκάνα λε Φαι. Μέρλιν. Γκαβαίην. Σερ Καίη. Το Κάμελοτ. Η Στρογγυλή Τράπεζα και η Αναζήτηση του Γκράαλ. Οι μάχες του Αρθούρου. Η απομάκρυνση. ― Μέρος Γ΄. Ο Αυτοκρατορικός Θρύλος: Ο Αρθούρος στο Άβαλον. Άβαλον και Γκλαστόνμπιουρυ. Το Βασίλειο του Αρθούρου και το Βασίλειο του Γκράαλ. Αντί επιλόγου. Η επιβεβαίωση. Ευρετήριο ονομάτων, τοπωνυμιών και κειμένων. Χρονολογικός πίνακας.

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 1
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης