Καλάθι Αγορών: άδειο Wishlist άδειο
Καλάθι Αγορών:
άδειο
Wishlist
άδειο
ΤΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ISBN: 978-960-931160-1
Μέγεθος: 18x25 cm
Σελίδες: 218
/
Βάρος: 624 gr
Τιμή: 25.50€
Μη Διαθέσιμο

Εκδόσεις ΙΟΝΙΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Το Τεκτονικό Σχίσμα. Ευστάθιου Λιακόπουλου

Πρώτη (περιορισμένη) έκδοση: Αθήνα, 1990

Δεύτερη έκδοση: Ιόνιος Φιλοσοφική Εταιρεία, 2009

Σάς παραθέτουμε τον πρόλογο του συγγραφέα:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Παρ' όλο που το αρχικό κείμενο αυτού του βιβλίου γράφτηκε πάνω στην κορύφωση που προκλήθηκε από το σχίσμα του παλαιού Ελληνικού Τεκτονισμού σε δυο Μεγάλες, ανεξάρτητες και αντίζηλες μεταξύ τους Στοές, προσπάθησα τότε κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, να μην υπερβώ την ευπρεπή κριτική, καίτοι θα είχα το προς τούτο δικαίωμα.

Κυρίως απέφυγα να κυκλοφορήσω το κείμενό του στο ευρύτερο κοινό και το εξέδωσα σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, τα οποία τα κατεύθυνα μόνο στους Τέκτονες εκείνους που, καθώς βρίσκονταν σε καίριες θέσεις, θεώρησα ότι είναι προβληματισμένοι και όχι μόνο θα κρίνουν με ευθύτητα, αλλά και ότι θα έπαιρναν επί τέλους θέση. Παραγνώρισα φυσικά το γεγονός ότι σε καιρούς δογματικών διαφορών, η ευθύνη, τα συναισθήματα και οι κρίσεις μεταβάλλονται και η μη ανάμιξη ή όπως πρόσφατα επικυρώθηκε η σιωπή, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να διατηρήσει κανείς τα αναλώσιμα και τυχαία τις περισσότερες φορές αξιώματά του.

Εγραψα κυρίως αυτό το βιβλίο, για να υπηρετήσω πέρα από την αλήθεια και την ανάγκη του ιστορικού συγγραφέα, που υπάρχει σε κάποιο βαθμό, μέσα μου. Του ιστορικού που ενδιαφέρεται τόσο για τη διασύνδεση και την ερμηνεία των γεγονότων, όσο και για την αποτύπωση της προσωπικής του πορείας σε σχέση με αυτά. Με την απαίτηση να είναι όσο παίρνει βέβαια αντικειμενικός. Και δεν είμαι φυσικά εκείνος που θα αποφανθεί αν όντως αυτό το τελευταίο το πέτυχα στο βιβλίο μου τούτο. Εκείνο, πάντως, που μπορώ να βεβαιώσω, είναι ότι εγώ είχα εκείνη την εποχή τουλάχιστον τη διαίσθηση, αν όχι το ακριβές αίσθημα της συγκεκριμένης ιστορίας που εμείς τότε με τη στάση μας δημιουργούσαμε.

Όταν απεγνωσμένα κατέβαλα προσπάθεια να αναβάλω την εναντίον μου τεκτονική δίκη με πολλές υποχωρήσεις και δεν το πέτυχα, αναγκάστηκα να δηλώσω σε μια απολογία που υπήρξε στην ουσία ένα πολύωρο κατηγορώ εναντίον των κατηγόρων μου, ότι το αποτέλεσμα εκείνης της δίκης θα προσδιόριζε την πορεία του θεσμού μας για τις επόμενες δύο γενεές. Το πόσο έπεσα φυσικά μέσα σε αυτό μου τον υπολογισμό προσδιορίζεται από το γεγονός ότι η κρίση όχι μόνο και σήμερα εξακολουθεί να συνεχίζεται, αλλά έχει κορυφωθεί και μάλιστα στην πιο κυνική πλέον μορφή της.

Το Υπατο Συμβούλιο που τότε θεώρησε ότι η αποστασιοποίηση θα το ωφελούσε, σήμερα πληρώνει τις τότε ευθύνες του. Το ίδιο εκείνο πρόσωπο το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για το σχίσμα, καραδοκού σε με εξευτελιστικά ιώβεια υπομονή, επί πολλά χρόνια στα παρασκήνιά του, για να το διασπάσει και αυτό. Στις 12 Νοεμβρίου 2008 με έναν κεραυνό εν αιθρία καθαιρεί τον Υπατο, ανακηρύσσεται Υπατος ελέω Θεού και επιχαίρει μάλιστα για το κατόρθωμά του. Και όλα αυτά με την εν σιωπή παρουσία ανθρώπων, που παραδόξως εξακολουθώ να εκτιμώ.

Γιατί το κακό είναι ότι τώρα η πλαδαρότητα και όχι η οξύτητα είναι εκείνη που χαρακτηρίζει τη χλωμή ύπαρξη των συμβατικών Τεκτονικών Σωμάτων στη χώρα μας και των στελεχών τους. Και απομένει πάλι σε μας που απλά αγαπάμε το θεσμό, να τα βγάλουμε από τη νάρκη τους, με την πρωτοβουλία που δημιουργήσαμε. Να ιδρύσουμε δηλαδή μια νέα Μεγάλη Στοά, με έδρα μακριά από την Αθήνα, που θα αποτελέσει όχι μέσα από μια αντιπαράθεση, αλλά εξ αιτίας μιας θετικής παρουσίας, το έναυσμα μιας γενικότερης ανάτασης στο χώρο μας, αλλά και στον κοινωνικό μας περίγυρο γενικότερα.

Εύχομαι τούτη η έκδοση, να τραβήξει την προσοχή των προσώπων εκείνων που αισθάνονται ότι κάτι το απροσδιόριστο κάνει το θεσμό μας να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, αλλά που δεν έχουν τα στοιχεία για να εντοπίσουν το πρόβλημα στην καρδιά του. Που είναι η έλλειψη πνευματικότητας, ήθους και αρχών από το κρίσιμο είκοσι τοις εκατό των μελών μας. Το υπόλοιπο σε όλες τις ομάδες, ούτε προσδιορίζει, ούτε προσδιορίζεται.

Και οι υπόλοιποι, εκείνοι που ξέρουν, με αίσθηση ατομικής και μόνο ευθύνης, θα πρέπει να συμβάλλουν, ώστε οι Στοές μας να καταστούν εξελικτικά ελεύθερες, αυτόνομες και κυρίως με χαρακτηριστικά καθαρού εσωτερισμού και όχι με εγκόσμιες βλέψεις και επαγγελματικές υποτροπές.

Ε.Η.Λ.

Δεκέμβριος 2008

Χαρακτηριστικά: Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία (με δερματίνη), πυρογραφία και χαρτί Σαμουά 90 γραμμαρίων.

Αξιολόγηση προϊόντος
Σύνολο αξιολογήσεων: 2
Περισσότερες πληροφορίες ή απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας
Δείτε επίσης